Wat is hosting eigenlijk? Een eigen onderneming kan vandaag de dag niet zonder goede website en/of webshop. Maar wat is hosting nu precies? Wij geven u antwoord op de zes belangrijkste vragen.

#1. Wat is hosting van een website?

De website of webshop van uw onderneming staat ergens opgeslagen. Het aanbieden van deze opslagruimte, rekenkracht en geheugenruimte voor websites heet ‘hosting’ (vertaling: ‘gastheer zijn’). Naast de hosting van een website worden er ook faciliteiten aangeboden voor beheer en opslag van e-mailadressen die bij uw website of webshop horen en één of meer tools om uw website te bouwen en te onderhouden.

#2. Wat is een hosting provider?

Een hosting provider is een organisatie die deze ruimte en capaciteit aanbiedt. Er zijn er vele in omloop: dure en goedkope, providers die veel service geven en weinig. De meeste providers bieden capaciteit voor diverse klanten. Als startende ondernemer is het raadzaam om te kiezen voor een Nederlandstalige hosting provider met een goede en snelle helpdesk. Vooral in het begin heeft u namelijk mogelijk veel vragen waarop een snel en goed antwoord nodig is.

#3. Wat is een hostingpakket?

Een hostingpakket is het pakket van dienstverlening dat u afneemt bij uw hosting provider. In een pakket is bijvoorbeeld vastgelegd:

  • Opslagruimte
  • Hoeveelheid aan te maken e-mailadressen
  • Aantal domeinnamen te koppelen
  • Backup-faciliteiten
  • Faciliteiten veilig dataverkeer
  • Dienstverlening helpdesk

#4. Wat is e-mailhosting?

Iedere hosting provider die zich richt op particulieren, kleine en middelgrote ondernemingen doet ook aan e-mailhosting. Naast het aanbieden van ruimte voor de website, worden faciliteiten voor e-mail aangeboden. Tussen diverse e-mailpakketten zijn soms grote verschillen in hoeveelheid opslagruimte voor e-mails, editing-mogelijkheden van e-mailberichten en hoeveelheid e-mailadressen aan te maken.

#5. Wat is ssd hosting?

De term ‘SSD hosting’ zegt iets over de wijze waarom uw website wordt opgeslagen. Een 100 procent SSD opslag maakt uw website razendsnel. Een SSD-server werkt vergelijkbaar als een USB-tick. De bestanden van uw website worden opgeslagen met behulp van ‘flash geheugen’.

#6. Wat is managed hosting?

Managed hosting is een wat verouderde term die u toch nog geregeld tegenkomt op het internet. Het is een faciliteit waarbij de hosting provider de technische infrastructuur beheert. Daarnaast krijgt u een uitgebreid controlepaneel aangeboden waarmee u zelf beheertaken kunt uitvoeren. Het grote voordeel van deze vorm van hosting is dat u ingewikkelde kennis uit handen kunt geven. Tegenwoordig werken hosting providers volgens het principe van shared hosting, waarbij vergelijkbare faciliteiten worden aangeboden.

Welke hosting provider raden wij aan?

Er zijn veel goede webhosting providers op de markt. Wij raden onze klanten meestal aan gebruik te maken van Neostrada. Daar kunnen wij ook de webhosting en domeinnaam registratie voor u verzorgen.