U wilt bloggen, een eigen website of webshop beginnen en bent op zoek naar een domeinnaam. Maar wat is een goede domeinnaam? Wij helpen u snel op weg.

Hoe eenvoudiger, des te beter

Een goede domeinnaam is simpel en gemakkelijk te onthouden. Dat klinkt misschien als een inkopper, maar is toch lastiger dan u denkt. Want probeer maar eens in een kernwoord of korte zin uw product, dienst of bloginhoud uit te drukken. Als u een korte, pakkende domeinnaam kunt bedenken die goed klinkt en goed te onthouden is, maakt uw website een vliegende start.

Vermijd gedoe met tekens en spelling

Houd het ook eenvoudig in de spelling. Zorg ervoor dat er maar een schrijfwijze is van uw domeinnaam en vermijd het gebruik van:
• Streepjes (-);
• cijfers en al helemaal geen cijfer 0 (wat dat is te verwarren met de letter ‘o’);
• accenten;
• dubbele tekens;
• spelfouten;
• populaire spelling.

Denk na over zoekwoorden

Bedenk de domeinnaam vanuit uw bezoeker. Het gaat er niet om wat u aanbiedt of waarover u wilt bloggen, maar waarnaar de bezoeker op zoek is, bijvoorbeeld: houten tafels, rechtsbijstand of biologische kookrecepten. U kunt ervoor kiezen om dit soort zoekwoorden tot uw domeinnaam te maken. In vakjargon heet dit Type-In Traffic. Iemand typt een zoekwoord in de adresregel en landt meteen op uw website. Probeer maar eens, er zijn talloze domeinnamen op deze wijze gekoppeld aan bestaande websites.

Kies voor beschrijvende domeinnamen of merknamen

Een domeinnaam vanuit een zoekwoord of ‘zoekzin’ is een beschrijvende domeinnaam, met de hierboven beschreven voordelen. Een nadeel is dat de domeinnaam heel algemeen is en voor klanten of lezers soms minder goed te onthouden is. Het voordeel van een merknaam is dat deze wel uniek is. Vooral zakelijke sites hebben meer baat bij merknamen verwerkt in de domeinnaam.

Maak combinaties

Een goede website is bereikbaar via meerdere domeinnamen. Zo kunnen een beschrijvende naam en een merknaam eenvoudig worden gecombineerd. Denk er ook aan om de verschillende extensies te combineren. Het meest gangbaar zijn .NL, .COM en .EU. Het reserveren van domeinnamen met andere extensies voorkomt dat de concurrent ermee aan de haal gaat.

Domeinnaam overnemen

Het is mogelijk om een domeinnaam over te nemen of om op veilingen te zoeken naar verlopen domeinnamen. Het grote voordeel is dat u dan verder kunt gaan waar de vorige eigenaar is gebleven. Het nadeel van het overnemen van een domeinnaam is echter de prijs. Aan u de keuze om na te gaan of deze investering de moeite waard is.

Claim uw domeinnaam vandaag nog