Google Ads fouten

Google Ads: De 5 meest gemaakte fouten

Als adverteerder wil je graag zoveel mogelijk uit Google Ads halen. Het is tenslotte een krachtig kanaal om jouw doelgroep te bereiken en jouw bedrijf te laten groeien. Helaas maken veel adverteerders echter dezelfde fouten die hun advertentieprestaties negatief beïnvloeden. In dit artikel bespreken we de 5 meest voorkomende fouten die adverteerders maken bij het gebruik van Google Ads en hoe je ze kunt voorkomen.

Fout 1: Te veel brede zoekwoorden

Wanneer je adverteert met Google Ads, is het verleidelijk om zo veel mogelijk zoekwoorden te gebruiken om zo veel mogelijk verkeer naar je website te trekken. Hoewel het gebruik van veel zoekwoorden in je Google Ads-campagne op het eerste gezicht aantrekkelijk lijkt, leidt het tot problemen die de effectiviteit van je campagne verminderen.

Als je te veel brede zoekwoorden gebruikt, leidt dit tot een hoog aantal klikken op je advertenties, maar zonder dat er meer conversies uit voortkomen. Dit betekent dat je geld uitgeeft aan advertenties die niet leiden tot de gewenste resultaten.

Daarnaast loop je het risico op een lage kwaliteitsscore omdat jouw advertentie door Google niet als relevant zal worden gezien voor alle zoekwoorden. Hierdoor kunnen de kosten per klik hoger worden en kan de advertentiepositie dalen.

In plaats van te veel brede zoekwoorden te gebruiken, is het beter om je te concentreren op specifieke zoekwoorden die relevant zijn voor je doelgroep en producten of diensten. Door dit te doen, kun je de effectiviteit van je Google Ads-campagne verhogen en ervoor zorgen dat je advertenties worden weergegeven aan mensen die op zoek zijn naar wat je te bieden hebt.

Fout 2: Geen zoekwoord uitzonderingen instellen

Zoekwoord uitzonderingen zijn zoekwoorden waarvoor je niet wilt dat je advertentie wordt weergegeven. Dit kunnen bijvoorbeeld woorden zijn die niet relevant zijn voor je product of dienst, of woorden die leiden tot ongewenste klikken op je advertentie.

Als je geen zoekwoord uitzonderingen gebruikt, wordt je advertentie onnodig vaak getoond aan mensen die niet geïnteresseerd zijn in je product of dienst. Dit leidt tot een lage doorklikratio en een slechte kwaliteitsscore, wat resulteert in hogere kosten per klik en minder verkeer naar je website.

Daarnaast wordt je budget verspild aan klikken die niet leiden tot conversies. Als je bijvoorbeeld adverteert voor een luxe hotel, maar je advertentie wordt getoond aan mensen die op zoek zijn naar goedkope hostels, dan zullen deze mensen soms wel klikken maar waarschijnlijk niet converteren en verspil je je budget aan ongewenst verkeer.

Door zoekwoord uitzonderingen toe te voegen, zorg je ervoor dat je advertenties worden weergegeven aan de juiste doelgroep en dat je budget wordt besteed aan relevante zoekopdrachten die meer kans hebben om te converteren. Dit leidt tot een hogere doorklikratio, een betere kwaliteitsscore en uiteindelijk meer conversies.

Kortom, het is van cruciaal belang om zoekwoord uitzonderingen toe te voegen aan je Google Ads-campagne om ervoor te zorgen dat je advertenties worden weergegeven aan de juiste doelgroep en om verspilling van je budget te voorkomen.

Fout 3: Geen conversiedoelen instellen

Het instellen van doelen is essentieel om de prestaties van jouw advertenties te meten. Stel doelen in voor conversies, doorklikratio en kosten per conversie.

Conversiedoelen zijn acties waarvan je wilt dat de bezoekers op je website deze uitvoeren, zoals het invullen van een contactformulier, het doen van een aankoop of het downloaden van een e-book. Het instellen van conversiedoelen helpt je om de effectiviteit van je advertenties te meten en te begrijpen welke advertenties en zoekwoorden het beste presteren.

Als je geen conversiedoelen instelt, weet je niet of je advertenties en zoekwoorden goed presteren. Dit leidt tot verspilling van advertentiebudget en het niet bereiken van je marketingdoelen. Door conversiedoelen in te stellen, krijg je inzicht in welke zoekwoorden en advertenties leiden tot de meeste conversies. Dit stelt je in staat om je advertentiebudget efficiënter te gebruiken en de ROI van je campagnes te verhogen.

Heb je nog geen conversiedoelen ingesteld voor je Google Ads-campagnes, dan is het tijd om hiermee te beginnen en te profiteren van de voordelen die het biedt.

Fout 4: Te veel focus op klikken

Klikken is het aantal keren dat gebruikers op een advertentie hebben geklikt. Het is een belangrijke maatstaf om te bepalen hoe vaak een advertentie wordt bekeken en hoeveel gebruikers doorklikken naar de website. Hoewel klikken een belangrijke rol spelen bij het meten van de effectiviteit van een advertentie, zijn ze niet de enige maatstaf voor succes.

Een van de belangrijkste factoren is de kwaliteit van de bezoekers die doorklikken naar de website. Als een advertentie veel klikken krijgt, maar weinig conversies oplevert, kan dit betekenen dat de advertentie niet effectief is. Dit kan veroorzaakt worden doordat de advertentie niet aansluit bij de doelgroep of dat de landingspagina niet aantrekkelijk genoeg is.

Daarnaast is het belangrijk om de klikkosten goed in de gaten te houden. Veel bieden op een zoekwoord kan bijvoorbeeld zorgen voor een goede advertentiepositie en veel klikken, maar de klikkosten stijgen daardoor ook enorm. Adverteerders betalen voor elke klik op hun advertenties. Als een advertentie veel klikken krijgt maar niet leidt tot conversies, dan zullen de kosten stijgen, wat kan leiden tot een negatieve ROI.

Fout 5: Geen regelmatige optimalisatie

Om succesvol te zijn met Google Ads, is het essentieel om regelmatig te optimaliseren. Hierbij kun je denken aan het aanpassen van biedingen, zoekwoorden, advertenties, targeting en andere factoren om de prestaties van een campagne te verbeteren.

Het optimaliseren van Google Ads stelt je in staat om het advertentiebudget efficiënter te gebruiken. Door biedingen en targeting te optimaliseren, zorg je ervoor dat je alleen betaalt voor klikken van de meest relevante gebruikers, waardoor je de kosten van de campagnes beheerst.

En door regelmatig te optimaliseren kun je jouw campagnes aanpassen aan de veranderende behoeften van jouw doelgroep. Dit leidt tot betere prestaties, zoals een hogere doorklikratio, meer conversies en een hogere ROI.

Optimalisatie stelt je ook in staat om je te onderscheiden van concurrenten. Door jouw campagnes voortdurend te verbeteren, kun je betere resultaten behalen dan jouw concurrenten en daarmee jouw marktaandeel vergroten.

Kortom, wanneer een Google Ads campagne niet regelmatig geoptimaliseerd wordt, zorgt dit voor verhoogde kosten, dalende prestaties en minder concurrentievoordeel.

Conclusie

Naast bovenstaande fouten zijn er nog veel meer fouten die gemaakt worden door adverteerders, zoals te brede targeting, te veel of te weinig bieden, slechte landingspagina’s en te veel veranderingen in 1 keer doorvoeren. Maar door je te focussen op de 5 bovenstaande fouten, kun je vaak de grootste impact maken.

Door deze veelgemaakte fouten te vermijden en jouw Google Ads-campagnes regelmatig te optimaliseren, kun je ervoor zorgen dat jouw advertenties effectief zijn en een positieve ROI hebben.

Heb je hulp of advies nodig voor jouw Google Ads campagnes? Neem vrijblijvend contact op.

Gratis e-book "14 gouden website-tips"
gratis e-book

Abonneer je op onze nieuwsbrief boordevol tips, acties, komende activiteiten, de laatste ontwikkelingen en veel meer.

gratis e-book

Ontvang nu gratis het e-book "14 gouden website-tips" om zelf de positie van jouw website of webshop te verbeteren in de zoekresultaten van Google.